"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

01

nov

Må vi aldrig glömma!

tisdagen den 1 november 2005

Igår kom jag hem från en långweekend i Krakow, en av de mest intressanta städerna i Polen. Alla säger att om man sa besöka något i Polen, är det dit kosan bör styras. Staden är enligt alla utsagor så underbar och vacker och turisterna flockas i stora skaror.

Visst var staden trevlig och mycket vackrare än Warszawa, det kan jag hålla med om, men jag vet inte om den lever upp till det goda rykte den har skaffat sig genom åren. Det finns dock annat viktigt som är runtomkring. Inte långt från Krakow finns två platser som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Först är det de gamla saltgruvorna, som verkligen var värda den ganska dyra (med polska mått mätt) besöksavgiften. Men framförallt, ungefär 65km från Krakow finns en plats, inte något som är speciellt trevligt att besöka. Den lilla polska, smutsiga och deprimerande staden Oświęcim, okänd för sitt polska namn, men världsberömt under det tyska namnet Auschwitz. Ungefär 1,5 miljoner människor misste livet här. Största delen genom gasning, men många föll offer för epeidmier, misshandel och svält. Det bör kanske påminnas om att Auschwitz bestod av tre stycken läger, där juat Auschwitz faktiskt var det minsta. Det är Birkenau, som var det stora, där det allars största flertalet männsikor så otroligt samvetslöst fick ge sina liv.

Det är så otroligt svårt att förstå när man går omkring där som turist, att förstå vad som egentligen hände. Jag pratade med en amerikansk turist lite och hon sa att nu när solen skiner, det är rent och snyggt och inomhus är det nymålat, blir det ännu svårare att förstå hur det var för drygt 60 år sedan på en plats som den. Då var det lerigt, smutigt ohygieniskt och dessutom fullt med tyska vakter som inte gjorde livet mycket mer än surt för de som hade oturen att hamna i koncentrationslägret.

Jag och mina kompisar hade lite diskussioner efteråt om hur viktigt det här är, även om det är väldigt fint och tevligt och man vallas runt av guider, ser jag dte ändå som något som är väldigt viktigt att ha upplevt själv. Väldigt få överlevande från den koncentrationslägret finns kvar i livet numera. Därför är det väldigt viktigt att visa hur det var för andra. Komplexet har i snitt 900000 besökare per år. De kommer för att minnas och försöka förstå hur detta kunde ske, något som inte går att föreställa sig, åtminstone inte för mig. Vem vet dock vad som väntar Europa om 50 år. Just därför att vi inte vet, tycker jag det är viktigt, för nu har jag varit där, jag har sett med egna ögon hur det såg ut och om platsen inte finns kvar om 50 år kan jag åtminstone berätta om den för mina barn och barnbarn, för att de inte ska glömma det gruvliga misstag som de allierade gjorde när de valde att inte se krematorierna som millitära mål för bombningar. Mina barn ska inte heller få göra om de misstag som har gjorts, aldrig mer ska så många männsikor behöva sätta livet till för något så meningslöst, det är det jag hoppas att Auschwitz-Birkenau kan förmedla och föra vidare till kommande generationer.

3

Visa/dölj kommentarer (3)