"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

01

sep

Det börjar arta sig!

lördagen den 1 september 2007

Oj, det var inte igår man la ett inlägg i den här bloggen, men va gör man inte när man är på bra humör och har lite för mycket tid över.

Sitter på Centerpartiets partistämma i Kalmar och lyssnar på debatten. Det händer mycket och tyvärr verkar vissa personer vara fastklistrade i talarstolen.

Jag har bara varit uppe en enda gång, för att pusha för min motion kring etiska upphandlingsriktlinjer som Partistyrelsen ställde sig bakom och som sedan klubbades igenom. Jag höll följande anförande:

Ordförande, partikamrater, åhörare:

Jag äntrar talarstolen för att göra er uppmärksamma på punkt 2.8 som behandlar etiska överväganden vid upphandling.

Detta kan vara den punkt som har störst potential att förändra livet för störst antal människor på hela denna partistämman. Vi talar om miljoner människor, inte minst den kinesiska stenarbetaren, den thailändska sömmerskan och den brasilanske lantbrukaren kan få ett drägligare liv med acceptabla arbetsförhållanden och löner som går att leva på.

Det offantliga offentliga upphandlar för 400 miljarder varje år och då är inte ens EU medräknat. Vi får ständigt höra att vi ska utnyttja vår konsumentmakt som privatpersoner, men varför inte också utnyttja den som företrädare för det offentliga Sverige.

MEN, för det finns ett men, det är upp till var och en här inne. För visst kan vi ta ett vackert beslut här inne om etiska upphandlingsriktlinjer, men det är NI, som kyrko-, kommun-, landstings-, regions-, riksdags- och Europapolitiker som måste gå tillbaka till er respektive beslutsnivå och ställa kraven i era upphandlingar.

Vi här inne har den fantastiska chanen att förändra människors liv och göra världen till en lite bättre plats att leva på, låt oss ta den chansen och, sluta använda våra skattepengar – mina skattepengar till att upprätthålla konstlade låga priser på andra människors bekostnad.

Det blev ett positivt beslut och nu ska vi bara försöka genomföra det här, en inte så liten uppgift ;-)

1

Visa/dölj kommentar (1)