"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

01

okt

Reformfördraget är bra

måndagen den 1 oktober 2007

Besökte en öppen föreläsning med Cecilia Malmström – EU ministern-idag. Hon och Per Cramér från Göteborgs Universitet diskuterade det nya Reformfördarget som förhoppningsvis ersätter det skadeskjutna konstituerande fördraget för EU.

Vissa viktiga ändringar är gjorda, som att EU-rätten inte ska ha en skrivet företräde framför nationell rätt. Det ger en betydligt bättre dynamik i systemet, även om det är luddigare. Ska vi skriva fast något sådant måste vi också se till att begränsa EU:s makt bättre. Jag vill ha ett mer federalt EU, men det kräver också att EU blir tydligare. Det blir det inte om EU får faktiskt företräde utan att behöva precisera sig mer.

Det där med folkomröstning ter sig också lite löjligt. Vi folkomröstade inte om Nice-fördraget, så varför om detta. Om vi fäller detta förslag går vi inte ur EU, vi får bara dras med ett gammalt ineffektivt fördrag. Visst finns det vissa problem med det nya, så som att det ska vara en enskild ordförande och en utrikesminister, men det är fortfarande staterna som bestämmer och förhoppningsvis ska de två personerna endast vara maktens ansikte utåt och inte driva sina egna agendor. På det hela taget så väger de positiva fördelarna i och med en ökad öppenhet, bättre beslutsformer och mer makt till nationella parlament och Europaparlamenten över vågskålen till den positiva sidan. Helst av allt hade jag sett att detta nya reformfördrag hade getts samma form som det fallna konstituerande fördraget så att allt blir enkelt och överskådligt och det endast är ett dokument som gäller, inte en hel bunt med gamla fördrag, det gör det så mycket svårare att överblicka. Och är det svårt för mig som Europavetare, hur svårt är det då inte för en medel-Svensson att förstå??

En överblick av det nya Reformfördraget kommer i CUF:s tidning Verto i nästa nummer. Håll ögonen öppna ;-)

1

Visa/dölj kommentar (1)