"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

10

okt

Varför Volvo, varför?

fredagen den 10 oktober 2008

Det är nästan ironiskt. Samtidigt som Volvo gör enorma varsel arrangeras en cleantech-mässa i Göteborg. Var tredje bil som nyregistreras numera är miljöbil. Hur kunde man missa detta? Hur kunde Volvos ledning så enfaldigt och förödande se på när framförallt de japanska bilmodellerna drog mindre och mindre bensin? Den egna satsningen på biogasbilar, som dessutom har betydligt större potential än etanolbilen, ja, den lade man ner. Biogas kan vi producera relativt enkelt och på egen hand i stora mängder med hjälp av våra sopor och avloppsvatten, flera anläggningar byggs runt om i landet, inte minst i Göteborg. Trots det lade man ner satsningen. Man kan knappast beskylla Volvo-ledningen för att ha haft fingertoppskänsla.

Men mitt i allt det dystra finns det hopp. Tåget står fortfarande inne på stationen. Men visslan ljuder och det är dags att hoppa på nu eller för alltid missa chansen, för den kommer inte igen. Näringslivet ska bygga på lönsamhet. Det går inte att räkna med att staten ska gå in hur som helst och finansiera när det går dåligt. Istället ger jag er rådet: Återuppta det ni kan – biogas, hoppa över etanolen, det är ändå bara en övergångslösning och gå rakt på plug-inhybriden, kanske till och med en plug-in med biogas, då finns det hopp. Volvo kan inte leva på sitt varumärke om gammalt, gediget och tryggt, för gammalt är ineffektivt och gediget och tryggt är numera stort, bullrigt och skitigt. Volvo måste våga, våga sticka ut, men ändå bygga på de klassiska Volvo-värderingarna, först då finns en chans att även mina barn ska kunna köra Volvo.

0