"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

23

okt

Spännande nyhet: Nytt parti på G i Georgien

torsdagen den 23 oktober 2008

Idag fick jag under mitt besök i Georgien en riktigt spännande nyhet levererad till mig direkt vid samtal med en de tidigare mest lysande stjärnorna på den Georgiska inrikespolitiska himlen.

Detta är en lång historia, eftersom jag vill ge ordentligt med bakgrund för er att förstå varför detta är så stort. Jag har dessutom inte hittat något som visar att detta nått ut till internationell (eller nationell för den delen) media ännu. Ni – kära läsare, blir alltså först att veta! Håll i er, här kommer lång och intressant läsning med lite referenser.

Georgien har de senaste åren gjort betydande framsteg sedan ”Rosornas revolution”. Landet har samlats kring den sittande presidenten Micheil Saakasjvili och korruptionen har bekämpats avsevärt på ett sätt som varit häpnadsväckande. Framförallt vardagskorruptionen anses vara i det närmaste helt försvunnen. Han har omgett sig med unga personer, framförallt män, många med mycket neoliberala åsikter. (I princip förespråkande nattväktarstat). Han har mycket metodiskt tagit itu med problemen som han mött ett i sänder och lyckats mycket bra. MEN i fallet med händelserna i augusti (kriget med Ryssland) verkar han ha misstagit sig ganska rejält. Uppgifterna går isär om hur stort misstaget var och om det bara var att föregå det oundvikliga, men någonstans är rätt många missnöjda med utvecklingen och sättet han skött det på. Nu har Ryssland mer eller mindre invaderat delar av Georgien som tidigare visserligen var omdiskuterat (förutom i Georgiens sinne och inget land har erkänt något annat än de traditionella gränserna för Georgien, trots tal om utbrytarrepubliker). Det finns ett missnöje med att man lät det gå så långt och landet är nu längre än någonsin ifrån att ”få tillbaka” Abchazien och Sydossetien.

F.d. talmannen Nino Burjanadze var en del av den politiska eliten i Georgien fram till början av sommaren då hon ganska överraskande avgick som talman p.g.a. problem att komma överens med det reagerande partiet. Mellan raderna har det sagts att det var en personlig dispyt mellan Burjanadze och Saakasjvili. Strax efter sin avgång annonserade hon att hon skulle skapa en ny tankesmedja och gjorde så i början av juli. Den heter Foundation for Democracy and Development och sysslar inte med partipolitik, utan försöker att ha en mer objektiv syn på utveckling i landet och försöker stödja demokrati och ekonomisk utveckling. Fokus har dock legat på att rätta till det demokratiska underskott som Burjanadze hävdar finns i landet och som hon nog har visst stöd i. (Det är dock värt att komma ihåg att hon nu starkt kritiserar den politiska ledning som hon själv satt i och hade möjlighet att påverka så sent som i maj.)

Det har dock mer eller mindre varit en självklarhet för de flesta förståsigpåare att den här tankesmedjan endast är en halvtaskig täckmantel och de flesta har varit eniga om att Burjanadze förr eller senare ska komma tillbaka till den politiska arenan. Hon har i början av oktober skickat ett brev till regeringen med 43 frågor som hon krävde få svar på angående vad som hände i kriget och varför man agerade så som man gjorde. Se http://www.civil.ge/eng/article.php?id=19648 http://www.civil.ge/eng/article.php?id=19650
Dessa har hon inte fått något officiellt svar på. Så idag när vi skulle träffa henne kom hon precis ifrån ett möte där hon precis redigerat klart ett öppet brev som kommer publiceras imorgon (24okt) i georgisk press. Där ställer hon regeringen till svars för de senaste månadernas händelser och när nu trupprörelser på den rysk-kontrollerade sidan idag åter börjar göras, undrar hon vad man nu tänker göra åt saken egentligen.

Det har länge väntats att hon ska komma åter in i partipolitiken och inte bara uttala sig som hon nu gjort, i egenskap av ordförande för sin tankesmedja och för demokratiutveckling i Georgien.

Det var därför det inte kom som en överraskning, men ändå var helt otippat när hon valde att förr oss som grupp berätta att hon inom ett par dagar tänkte meddela tidpunkten för lanseringenav sitt nya parti, som kommer att gå i opposition mot dagens regering. Så vitt vi vet har det inte uttalats öppet tidigare. Detta säger både den svenska ambassadören till området och kännare som finns med i vår grupp.

Burjanadzes politik skiljer sig mycket lite från den sittande presidentens, men utsikterna för henne att vinna ett eventuellt val är ändå inte helt nattsvarta, då mycket av befolkningen är överens om att det är åt väst man vill vända sig och att NATO är det enda sättet att långsiktigt garantera säkerheten för landet. Även på det inrikespolitiska planet är man relativt överens med ekonomisk integration med väst och fortsatt demokratiutveckling. Man skiljer sig dock åt i verklighetsbeskrivningen av det nuvarande läget då Burjanadze givetvis är mycket mer kritisk mot den sittande regeringen. Det finns också som jag sagt ett visst missnöje bland folket mot den sittande presidenten, men med tanke på situationen i landet med en extern fiende har man slutit upp bakom honom. Det är dock inte helt omöjligt att Burjanadze skulle ta en betydande del av rösterna och kanske även vinna ett framtida presidentval.

Ryssland hade som mer eller mindre uttalat mål med sin attack på Georgien att få en mer ryssvänlig regering och detta misslyckades man som bekant med. Inte heller Burjanadze är speciellt mer Moskvavänlig än sittande Saakasjvili. Men bara det faktum att Burjanadze nu är på väg att på allvar skapa ett starkt oppositionsparti, som egentligen knappast funnits lär applåderas av Moskva för att visa på att Saakasjvili inte står orubblig. Burjanadze bemötte detta faktum med att hon inte tycker att man kan vänta hur länge som helst innan man säger ifrån när saker och ting inte sköts på rätt sätt. Hon säger att hon och andra väntat 17 år (sedan första stridigheterna i Abchazien) och att hon nu tycker att det räcker. Återigen vill jag ju här påpeka att hon faktiskt varit i den politiska eliten så sent som i maj, vilket ger det argumentet ganska dålig klang.

Det är viktigt att här också understryka att det inte är någon kupp på gång utan snarare en önskan om nyval. Visserligen inte nu på en gång, Burjanadze sade att hon inte vill ha val inom två månader utan snarare på längre sikt. Men jag har svårt att se att hon inte talar om en tidpunkt inom det närmaste året och kanske något tidigare än så.

Det har dessutom länge viskats om att det i november, skulle ske någon form av manifestation. Detta beroende på att det var i november 2003 som rosenrevolutionen ägde rum och att då utnyttja ett sådant tillfälle till att lansera ett nytt parti är antagligen mycket lockande för Burjanadze som är en mycket slipad politiker som antagligen inte låter ett sådant tillfälle slippa ur hennes händer.

Det är otroligt spännande tider nu i Georgien och det är synd att man inte kan få vara kvar och uppleva lanseringen av det nya partiet, men imorgon (fredag) flyger jag tillbaka till Sverige och landar på Arlanda på förmiddagen för en hel helg i Stockholm diskuterande utrikespolitik. Är det någon som vill veta mer om detta ytterst spännande event finns jag som alltid på min mobil, 073-6152633 förrutom när jag flyger.

0