"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

13

nov

Norrköping och Europaparlamentet hägrar

torsdagen den 13 november 2008

I helgen är det dags.
Centerpartiet ska spika sin lista till EP-valet som går av stapeln 7:e juni nästa år.
Då ska jag vara med. Då ska jag finnas på listan, förhoppningsvis inte alltför långt ned.
Vi i Centerpartiet säger smalare och vassare, men vad menar vi egentligen. Vad tycker de olika kandidaterna att vi ska skära bort från EU:s nuvarande uppgifter och budget egentligen?

En snabb överblick säger att runt 10% (inkl. byråkrati) går till det jag tycker att EU ska syssla med. Det handlar om EU som global aktör, brottbekämpning, miljö och frihet.

Det betyder att 90%, 9 av 10 kronor, går till en massa skit som jordbruksstöd (dryga 40%), landsbygdsutveckling, regionbidrag, olika exportsubventioner och en massa annat som bara ska slängas i papperskorgen. Men vem vågar säga det här egentligen av de som står på valberedningens förslag? Det ska bli mycket intressant att vara med i debatten.

Jag funderar också på hur många som egentligen vågar säga att de vill ha mer överstatlighet i EU? Jag vill ha mer makt till Europaparlamentet, mindre till kommissionen och ministerrådet och eftersom Europaparlamentet är det ena riktiga överstatliga organet så ser jag gärna mer överstatlighet. Då kanske EU dessutom kan slippa bli den byråkratiska koloss som FN ibland ses som.

En annan sak som vi borde gömma i en byrålåda långt ner innan det blir verklighet är IPRED-lagen som skapar små privata rättsskipare i olika företag som vill skydda sina immateriella rättigheter. De ska bli behandlade som alla andra, varken mer eller mindre. Magnus Andersson har ett bra inlägg i debatten. Och kom ihåg vilka det var som var först med förslaget…

0