"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

21

dec

Mikroföretagslån ökar

söndagen den 21 december 2008

DN har idag uppmärksammat möjligheterna till olika bra julklappar. Det handlar om hjälp till självhjälp där bland annat mikrolån till företagare finns med. DN rekommenderar organisationen Kiva som lånar ut mindre belopp, men det är faktiskt inte regerlrätta mikrolån, utan snarare smålån, eftersom det ofta rör sig om belopp mellan 100-1000€. Det enda problemet som jag ser det är att detta fortfarande i viss mån är biståndssysslor, eftersom utlånarna tar en stor risk både kreditmässigt och växelkursmässigt.

Här är MYC4 bättre, här lånar jag ut pengar på marknadsmässiga villkor till mindre företag. Det rör sig oftast om lite större belopp än hos Kiva, men det är samma system, ett antal investerare kan med små medel samla ihop till ett lån för en företagare. Och det är precis på det sättet som vi kan få in kapital till Afrika, genom att ge lån till personer som behöver dem, på amrknadsmässiga villkor kan vi få in riskkapital. Jag har redan satsat en månadslön och Magnus, Marie och Johan har antagit min utmaning om att matcha mitt bud tillsammans.

Men vad man än väljer att göra, ge bort en get, ge ett lån, plantera träd eller något annat så är det hjälp till självhjälp som är the shit. Det är på det sättet, tillsammans med schyssta handelsregler som vi på bästa sätt kan hjälpa länder i utvecklingsstadiet att närma sig vår levnadsstandard!

0