"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

07

dec

Gröna fasader i Göteborg

måndagen den 7 december 2009

GP skriver idag mycket kort om hur gröna fasader skulle kunna minska ljudnivån i staden. Gröna fasader är en jättemöjlighet och något vi i Sverige och Göteborg borde vara mycket bättre på. Ny teknik har tidigare skrivit lite om Pittsburgh.

Gröna fasader handlar om att odla vertikalt, d.v.s. på husväggarna. Det går alldeles utmärkt om man använder rätt utrustning. GP pratar mest om hur det skulle minska bullret, men det finns många andra fördelar.
* Växterna isolerar, vilket betyder varmare på vintern och minskad energianvändning.
* På sommaren sker det motsatta och växterna svalkar vilket även där leder till att mindre energi behövs.
* Hälsoaspekten – den är väldigt svårt att definiera, men tänk miljonprogramsområden som helt plötsligt får gröna fasader där det växter året om, det är betydligt roligare än att stirra in i en grå betongvägg.
* Den rensar dessutom luften från koldioxid och annan skit som vi inte vill ha ner i lungorna.
Jag vill se ett Göteborg och Sverige där husen blommar. Tänk er trädgårdar både på tak och väggar. Det vore ett fantastiskt steg mot ett hållbart samhälle. Vi behöver inte späka oss tillbaka till medeltiden för att klara miljöproblemen, vi måste bara tänka nytt och tänka smart!
EDIT:
Nu har även SR fått upp ögonen för det hela…

0