"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

11

dec

Bostäder växer inte på träd

fredagen den 11 december 2009

GT debatt skriver idag bl.a. Anders Flanking och Annie Johansson om ungdomars bostadssituation. Det krävs nya grepp den saken är klar. Hyresgästföreningen har tydligen beräknat att det krävs 13000 nya bostäder nu för unga i Göteborg. Förvånar mig inte det minsta. Den styrande minoriteten av S+MP har misslyckats med sitt mål nya bostäder alldeles för länge, de har bara uppnått sitt mål om 2000 nya bostäder i Göteborg ett av de senaste 5 åren och att skylla på överklaganden är knappast hållbart. Även om de tar tid så slutar de ju nån gång och borde då jämna ut sig över tiden. Dessutom borde det ju inte vara så svårt att räkna ut att byggen kommer överklagas. Även om det är ett otyg att utnyttja i onödan, så är det en demokratisk rättighet.


Debattörerna föreslår att man ska skattebefrias om man hyr ut en del av sin bostad skattefritt. I Norge har det funkat galant och varför skulle det då inte funka i Sverige? Självklart är det inga lyxlägenheter som kommer till, men ett ökat utbud på bostadsmarknaden vore ju verkligen önskvärt för att slippa tredjehandskontrakt, svartköp av kontakt och en hel del annan skit som idag präglar bostadsmarknaden.

Ett ökat utbud skulle också göra det möjligt för fler unga att hitta sitt egna första boende, till rimligt pris dessutom. Fler boendekedjor startas, vilket gör att fler kan hitta en bostad som passar dem och Göteborg kan växa som studentstad.

Det kanske allra bästa är ju enkelheten och kostnaden för förslaget. 300 miljoner skulle det kosta. Men samtidigt skulle ombyggnationer och renoveringar öka, vilket ger mer jobb för byggindustrin, vilket ju självklart ger ökade skatteintäkter (trots ROT-avdraget).

Summa kardemumma: Fler unga skulle få egen bostad i den stad de vill till en blygsam statlig kostnad – GO!

0