"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

06

aug

Bixia bluffar

fredagen den 6 augusti 2010

Det händer att jag nyttjar kollektivtrafik, jag cyklar inte bara. Speciellt om jag ska ge mig av längre sträckor. Då brukar jag också roa mig med att läsa det finstilta i reklamerna som finns på busshållplatserna. I Uddevalla hittade jag Bixia som gjorde reklam för sig.

Det syns klart och tydligt att man har 100% förnyelsebart och jag får definitivt intrycket av att företaget bara sysslar med förnyelsebar energi. Det som då blir lite spännande är när man sedan tittar på det finstilta i texten.

Bixias energimix 2008 (den texten syns inte på kortet), bestod av 11,4% kärnkraft samt 14,7 % torv och fossilt, förutom delen som är förnyelsebar. Hur går det ihop med den stora feta texten om 100% förnyelsebart? Det handlar verkligen om att vilseleda oss konsumenter.

Jag vet hur Bixia kommer argumentera. Det som lanseras i annonsen är nämligen ett speciellt elavtal, som bara är en del av Bixia. Det är dock knappast tydligt och inte något som man får en känsla för när man ser annonsen (eller ens läser den mindre texten).

Fy på er Bixia! Så gör man inte. De skulle säkert klara av en anmälan, men det betyder inte att det är snyggt gjort.

Hade jag haft ett elavtal, hade det varit intressant med Bixia, men det finns inte en chans att jag går med efter en sån här kampanj. Trist!

11

Visa/dölj kommentarer (11)