"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

14

sep

Nya jobb kommer från nya och växande företag

tisdagen den 14 september 2010

Det är simpelt egentligen. För att vi ska kunna ha ett schysst samhälle där vi har gratis (och bra) skolgång, en bra sjukvård, sociala skyddsnät o.s.v. krävs skattepengar. Sådana måste ju betalas in av någon. Det är här företagen kommer in i bilden. De anställer miljoner människor i Sverige och betalar därmed in arbetsgivaravgift, bolagsskatt, vinstskatter, egenavgifter och en massa annat. De anställer dessutom människor som betalar in kommunalskatt, statlig skatt och värnskatt. Det skapar möjligheter att anställa fler lärare, sjuksköterskor och vårdbiträden, glöm aldrig det!

Men alla kan inte jobba på Volvo, SKF eller Ericsson. 99% av alla Sveriges företag är faktiskt små företag. De innehåller inte speciellt många anställda, ibland är det bara en person som anställer sig själv, en ensamföretagare helt enkelt. Och det är inget fel i det. Det är en person som tagit initiativ, kämpat och lyckats skapa sig ett arbete på egen hand. – Vi behöver fler sådana. Alla företag vill inte växa, men de som vill det ska uppmuntras extra och de som vill behålla si nnuvarande nivå ska ha det enkelt.

Ingen vet när Volvo flyttar till Kina eller om Ericsson kommer vara populärast om tio år. Inget av våra stora företag har startat de senaste 40 åren. Sverige måste skapa möjligheter för fler företagare. Det måste bli enklare, roligare och lite mer lönsamt att starta företag helt enkelt. Vi är i framkant när det gäller att ta fram patent, men långt efter när det gäller att skapa marknader för de patenten vi får.

Krånglet har den senaste mandatperioden minskat för första gången någonsin. Inte lika mycket som utlovats, men ändå, det har minskat.

Det finns så oerhört många saker man kan göra för att ge fler företagare chansen. Fler människor som vill förverkliga sina drömmar om sin idé. Bättre upphandlingsprocedurer från kommunen, företagslotsar, snabare betalningsrutiner, minskad kommunal konkurrens där kommuner inte ska agera (typ restauranger och gym), sänkt arbetgivaravgift, riskkapitalavdrag, listan kan göras oändlig. Och arbetet f¨år aldrig ta slut.

Vi behöver företagen. Då måste vi också lyssna på vad de behöver. Kanske är det därför jag rankas i topp av företagarna själva?

1

Visa/dölj kommentar (1)