"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

07

okt

SSU kräver Sahlins avgång?!

torsdagen den 7 oktober 2010

Jag möttes idag på morgonen av att SSU gick ut i TV4 och kräver föryngring av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna. Har man gjort tre mandatperioder ska man tvingas sluta enligt SSU. Både jag och SvD:s ledarblogg reagerade på att det skulle betyda att SSU vill att Mona Sahlin, som nu är inne på sin åttonde(!) mandatperiod skulle tvingas lämna sin plats i riksdagen. Det ska bli spännande att se dem driva Mona från sin riksdagsplats (och därmed partiledarposten) på nästa kongress.


Undrar också om de ska tillämpa samma regler i sitt eget förbund? Jytte Guteland har nu suttit som förbundsordförande sedan 2007 och eftersom de har kongress varje år så vitt jag vet, så måste hon vara inne på sin fjärde mandatperiod nu. Oups, en för mycket.


Det är också ett intressant utspel med tanke på hur de har slitit sitt hår i debatterna kring ungdomsarbetslöshet så fort turordningsreglerna (sist in först ut) kommit på tal. I det privata näringslivet tycker SSU att den som har jobbat längst ska få behålla sitt jobb, men i riksdagen ska den som jobbat längst bli sparkad först. Är det inte bättre att den som är bäst lämpad behåller sitt arbete, oavsett var man arbetare?


Visserligen är riksdagen ett förtroendeuppdrag som man väljs till, men det skulle i så fall betyda att SSU underkänner sitter eget parti, väljarna och personröstandet eftersom för få unga sossar blivit invalda. 


Problemet är dock i grunden detsamma, människor måste våga byta arbetsplatser oftare, oavsett om man är riksdagsledamot, rektor eller reseförsäljare. Det är därför vi behöver se över LAS, turordningsreglerna och en hel del annat på den svenska arbetsmarknaden. Vi behöver en lagstiftning anpassad till 2010-talet!

Andra internetsidor:
Johan Kling, TV4, Pär Henriksson

3

Visa/dölj kommentarer (3)