"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

03

dec

Var är den liberala integrationspolitiken?

fredagen den 3 december 2010

Vem vågar erkänna problemen?

Jag vet, jag har varit dålig på att blogga i höst. Men ibland kan man behöva att igen sig. Förhoppningsvis kanske det är så att den perioden är över nu och att jag ska kunna spendera lite mer tid på tänkande och filosoferande här.

En sak som jag och några vänner har diskuterat på sistone är vad som egentligen hänt med den svenska integrationspolitiken. I svensk politik finns egentligen bara tre lägen –
1) Man vill förbjuda burkor (helst förbjuda människorna också), införa språktest och sätta upp en massa sådana regler.
2) Allt ska vara tillåtet att göra och ingen ska klaga på det vad som än händer, så länge de inte blir hedersmord.
3) Man är Sverigedemokrat och vill kicka ut alla.

Det är de tre rådande stereotyperna enligt debatten.
Men vad har hänt med den sunda inställningen som jag tror att många delar. Den som säger att visst, du behöver inte skaka hand eller visa ditt ansikte, men då blir det svårt att arbeta med vissa saker. Den som inser att om en människa vill begränsa sig själv genom att utföra (eller inte utföra) vissa handlingar, ja då får den människan också ta konsekvenserna av det på ett upplyst och medvetet sätt. Självklart skall ingen nekas anställning eller annat på osakliga grunder, men det kan vara hämmande för företaget om du som anställd inte vill utföra vissa sysslor och då måste det ju trots allt vara upp till företaget att välja om de vill anställa dig eller inte, eftersom det är upp till dig hur du väljer att leva ditt liv.

Det är så intressant för det finns två klassiska föraktande klyschor om människor som kommer hit. De som inte lyckas ta sig in på arbetsmarknaden anklagas för ”att bara gå på bidrag och inte bidra till samhället”. De däremot som lyckas ta sig in och skaffa sig ett jobb, antingen genom att bli egen företagare eller att bli anställd, ja de anklagas för ”att komma och ta våra jobb”. Hur har man då tänkt att de ska agera?

Jag efterlyser någon som vågar ta tag i problemen som finns. För visst finns det problem. Det var Sverigedemokraternas stora framgång, de vågade lyfta problemen. Att deras lösningar sedan är förkastliga, det är utmaningen för de andra etablerade partierna. Att blunda, hålla för öronen och skrika rasist till var och varannan som vågar säga att det finns problem är inte hållbart. Det är dags att våga se problemen, men också att göra något åt dem – inte på Sd:s sätt, utan på det liberala sättet, att låta människor få chansen, att låta dem ta plats och ge något tillbaka istället för att skicka dem tillbaka.

PS. Läs boken Folkhemspopulismen, den ger så otroligt många insikter och är smärtsamt klarsynt när det gäller svenska politikers misslyckande när det gäller att bemöta SD.

0