"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

04

dec

Centerpartiet 100år – finns C om 100år?

lördagen den 4 december 2010

I helgen firar Centerpartiet 100år i Skövde. Jag är där och går på seminarier, föreläsningar, äter mat (köket behöver fila på sin vegetariska meny…) och kommer fira ikväll.

Centerpartiet har gjort mycket bra under de senaste 100 åren. Men frågan är hur Centerpartiet kommer se ut i framtiden. Vad kommer vi fokusera på och finns vi ens kvar som parti om 100 år?

Det finns en del som talar för att Centerpartiet fortfarande har en roll att spela i svensk politik:

  • Det behövs en grön liberal miljöpolitik som inte fokuserar på förbud och straff utan på lösningar som fungerar i praktiken.
  • Det behövs fortfarande någon som kämpar för de mindre företagens väl och ve. När Moderaterna gått mer mot att tänka på arbetarna och strunta i företagen är det viktigt att det finns ett parti som vet varifrån jobb faktiskt kommer och var skattekronorna tas in egentligen. 
  • Det behövs en tydlig liberal röst i svensk politik. Folkpartiet har tyvärr gått mer och mer mot batongliberalism istället för att hålla fast vid sin socialliberalism och där har Centerpartiet en roll att fylla. 

Men det finns också mycket som måste hända om Centerpartiet ska kunna ta den rollen.

  • Man behöver fortsätta föryngrings- och förnyelsearbetet. För första gången på mycket länge var andelen förstagångsväljare som röstade på C i stort sett jämn med valresultatet i stort – något att verkligen bygga vidare på. Men då måste man våga släppa fram unga – det kräver mod och att det satsas. 
  • Man måste fortsätta den politiska förnyelsen. Det är dags att göra upp med integritetsdebatten och återgå till det Öppenhetsmanifest som faktiskt fanns. Det behövs också en liberal integrationspolitik med idéer och förslag – inte bara Sd-kritik. 
  • Man måste våga sticka ut. Att driva på idédebatten i Sverigepå det liberala planet innebär att man ibland också kommer att ha olika åsikter jämfört med de övriga regeringspartierna, men då kan det också vara värt att ta fajten. Centern får inte vara överdrivet rädda för att tycka annorlunda ibland.
  • Det behövs en profilering. Man måste vara bäst på de frågor vi driver. Det går inte att nöja sig med att vara näst bäst på allt (och man kan inte satsa på allt) – det är viktigt att visa på de resultat faktiskt uppnåtts. Samtidigt måste man våga driva debatten framåt och ha visioner om framtiden.
Centerpartiet har potential. Men det krävs jobb för att uppnå den potentialen. Det ska bli ett par spännande år framöver. De kommer vara avgörande för om Centerpartiet finns om 100 år eller om 10år för den delen.


Fler om 100års-jubileet.
Annie, HelenChristian, Inger

0