"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

09

apr

Maud har gett upp – matchar fram Hatt?

lördagen den 9 april 2011

På dagens GP Debatt skriver Anna-Karin Hatt att hon utmanar Håkan Juholt på debatt i småföretagarfrågorna. Hon skriver bland annat:


”För mig och Centerpartiet är det en självklarhet att landets många entreprenörer och småföretagare är navet för en hållbar tillväxt som kan omfatta hela Sverige. Det är i de små företagen som de många, nya jobben kommer kunna skapas. Det är där de jobb som behövs för att vi ska kunna rusta den gemensamma välfärden kan växa fram, och det är där de jobb finns som kan utveckla hela landet, från storstaden till landsbygden.”

Det hela handlar rakt av om småföretagande, även om det ibland finns ett ”hela Sverige”, ”hela landet” eller ”runt om i landet” inpetat för att kanske dölja att detta inte är Hatt:s ministerområde. (Hon är ju regionminister.) Jag tycker artikeln är rätt bra, även om jag saknar konkreta förslag.

Men det är inte det som är det intressanta idag. Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka den bakomliggande avsikten med artikeln. Hatt har varit ute mycket i media på sistone med debattartikeln i DN kring hennes partistyrelsekandidatur och nu denna. Det kan vara ett bra sätt att driva politik när hon har svårt att göra annat praktiskt med tanke på att hon varit höggravid och nu är nybliven mamma. Ministrar kan ju inte vara föräldralediga vilket är helt galet och då är skrivstuga ett bra alternativ till att resa runt, gå på möten eller annat. Är det så, må det vara hänt. Frågan är då varför hon väljer att skriva om de frågor som hon gör.

Men jag kan inte riktigt sluta tänka att jag inte tror på den förklaringen. Hur kan Hatt utmana den nya partiledaren för Socialdemokraterna på Mauds hemmaplan? Det är Maud som är näringsminister. Det är Maud som ska vara sossarnas värsta fiende och det är Maud som måste ha första tjing på sådana frågor. Hatt kan omöjligt ha skrivit debattartikeln utan att ha kollat av med Maud och hade det varit någon annan än Anna-Karin Hatt, har jag svårt att se Maud Olofsson ge sitt godkännande. 


Jag kan inte tolka det hela på något annat sätt än att Maud nu börjar känna att hennes tid är slagen och nu gäller det att matcha fram ”sin” kandidat så mycket som möjligt. När väl korken är ur kan det gå snabbt. Jag skulle inte vara helt ledsen för det. Jag tycker det är dags. Jag tycker att någon annan ska leda förnyelsearbetet och jag vill att det ska kännas nytt, spännande och intressant för andra än medlemmar. För precis som Hannes Hervieu sagt, det är inte för medlemmarnas skull eller för den egna rolighetens skull man är partiledare (som Maud säger), det är för att locka väljare och vinna val och tyvärr har Maud slutat göra båda delarna. 


EDIT: Någon tyckte jag var kvinnoförnedrande (utan att våga säga det direkt till mig utan har gått via ombud) när jag säger att det är ett sätt att driva poltik som höggravid/nybliven mamma att skriva debattartiklar. Jag påpekade också att jag är starkt emot att ministrar inte kan vara föräldralediga. Hur detta är kvinnoförnedrande, eftersom man lika lite vill resa och flänga runt som nybliven eller snart blivande far, är inte helt klart för mig. Den som så tycker får gärna förklara för mig direkt till mig. Jag kan ta en konstruktiv dialog och tycker det är tråkigt när man ska gå till ”överordnande” som får i uppdrag att ”tillrättavisa mig”. Jag har dock justerat stycket något för att ytterligare få fram min poäng.

2

Visa/dölj kommentarer (2)