"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

10

apr

Mat ska lagas och ätas på plats!

söndagen den 10 april 2011

Mat på Hvidovre

Dagens ledare i GP är fantastisk. Det är så att jag nästan inte vet vad jag ska lägga till. Bättre då att citera och hylla. Grejjen är att man i regionen från många partier vill slå samman de 13 storköken till ett enda supercentralkök. Här ska man laga mat för att sedan skeppa ut i regionen. Man undrar ju hur mycket smakförstärkare som ska till för att den maten ska ge någon upplevelse?


Ledaren berättar också hur man gjort utanför Köpenhamn. Jag har själv tagit det sjukhuset som underbart exempel många gånger på att det handlar inte bara om att laga billigt, det handlar oftast mer om att människor ska gilla vad de äter – då minskar nämligen svinnet. Samma diskussion går nämligen att applicera på skolmat och i båda fallen är det direkt lönsamt att servera god mat.


GP skriver:
”Det finns naturligtvis olika sätt att förbättra en sådan här situation. En idé är att efterfråga mer stordrift, bygga storkök, satsa på cook’n’chill och forsla fryst mat över stad och land. En annan är att följa den väg sjukhuset Hvidovre utanför Köpenhamn gått. Där har man valt att laga all mat från grunden med färska råvaror. De som arbetar i köket har restaurangutbildning och patienterna beställer det de vill ha ifrån en diger a la carte-meny via en telefon bredvid sängen.


Bland annat förklarar han att nyordningen inte inneburit några problem med hygien och resistenta bakterier. Mogensen påtalar också att sjukhusets kostnader för mat inte blivit högre, utan tvärtom lägre.” (Mina fetmarkeringar)


Nu är det bara att hoppas på att även de andra partierna inser att det inte handlar om att skära på kostnader genom att servera mat som åkt runt halva regionen. Speciellt intressant är det ju att annars så miljövänliga MP inte vill ha närlagat. Med tanke på uttalandena kan man tryggt konstatera att om det finns någon regionstyreskonstellation som har en chans att stoppa planerna då behövs ett starkt Centerparti.


UPDATE: I en debattartikel i GP vill S,MP, M få det att låta som om alla partier är överens. Så är INTE fallet. Centerpartiet är emot centralköken och till och med Centerns gruppledare i Falköping (där storköket ska placeras) är emot.


GP, GP, GPFranziska, Kristina, Annika Q, C i VGR

0