"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

28

apr

Kollektivtrafiken kan rädda liv och ge dig mer tid med dottern

torsdagen den 28 april 2011

Förra året dog 270 personer i olika trafikolyckor runt om i Sverige. Men trafiken skördar fler offer än så. I dagens GP talas det om 15-20 personer som dött av luftföroreingar i vinter. Varför är det ingen som talar om en nollvision där? Det är dessutom antagligen lågt räknat. Det finns siffror som säger att det skulle handla om över 1000 personer i vår region. 
Saken är att det inte går att åtgärda bara genom att byta bränsle. Till och med en elbil kommer att orsaka partiklar i form av broms-, däck- och vägslitage. Det blir bättre, men inte bra. Men lösningen är inte att minska transporterna. Det handlar bland annat om dubbdäcksavgift som är bättre än förbud. Men samtidigt måste alla trafiksystem däremot öka sin kapacitet, moderniseras och genomgå standardhöjningar Därför behöver vi en kollektivtrafik av rang. Att ta bussen eller tåget måste vara bekvämare än bilen och skönare än sängen. Du ska kunna jobba trådlöst, ta en tupplur och läsa tidningen på bussen.
Med en bättre kollektivtrafik och en förstående arbetsgivare kan många pendlare börja arbeta redan på vägen till kontoret. Det ger mer tid över till det som är viktigt i livet. Det kan vara att hinna hem en liten stund tidigare för att spendera tid med två-åringen, du kanske vill ta upp det där gamla fritidsintresset som fått ge vika för karriären eller träffa en vän du inte sett på länge. Allt det där är så oerhört mycket mer värt än att få månadskortet några tior billigare.
Självklart kommer det att bli fler resenärer med billigare priser, men det är cyklister och gångtrafikanter som ändrar sitt resande, inte bilisterna. För att locka över dem som idag tar bilen behöver en rejäl standardhöjning i kollektivtrafiken, inte standardsänkning.
Det är därför det är så skoj att Centerpartiet har valt att fokusera på bättre kvalité, pendeltrafik som ska gå i tid och en resa som ska vara bekväm, istället för att sänka priserna. Ett av de tydligaste kraven jag kommer driva är att införa trådlöst Internet i all pendeltrafik.

1

Visa/dölj kommentar (1)