"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

05

maj

Inför snålkörningsbonus Västtrafik!

torsdagen den 5 maj 2011

Läser idag i GP om den smarta lösning som Flygbussarna använder i Stockholm (och som de ska börja med i Gbg). Det är i och för sig inget nytt, jag vet att det finns flera transportföretag som mestadels kör lastbil, som har liknande system för sina chaufförer.

Det hela går ut på att om man som chaufför lyckas minska bränsleförbrukningen, genom smartare, planerad körning (ibland kallad eco-driving) så får man en bonus i lönekuvertet. I detta fall 700kr per månad. Pengarna som företaget sparar in i minskade bränslekostnader är mångdubbelt större.

Det vore intressant om Västtrafik kunde införa en liknande grej när det är dags för upphandling av busstrafik nästa gång. Självklart kan politiker inte kräva att de bolag som vinner upphandlingen ska ge bonus till sina anställda (om inte västtrafik kör bussarna själv då förståss), men man kan ge en s.k. ”målrelaterad ersättning” till företaget om det uppfylle vissa kriterier, exempelvis att vara i tid så och så många % eller minska bränsleförbrukningen per körd kilometer med så och så många %. Det vore en alldeles ypperlig morot för företagen att snabba på miljöarbetet lite.

0