"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

05

okt

Shift happens

onsdagen den 5 oktober 2011

Blev häromveckan tipsad om YouTube-filmen ”Shift happens” som är gjord av ett par lärare på en amerikansk high school inför ett lärarmöte 2006. Den är väldigt enkel och inte så speciell egentligen. Men det verkar ha varit något av en väckarklocka för den oftast alltför Amerika-centriska världsuppfattning som råder i det stora landet i väster. Filmen har nämligen visats över 5 miljoner och med de uppdaterade versionerna blir det runt 20 miljoner. Mycket är egentligen gammal skåpmat för oss svenskar, men ett par citat är fantastiskt tänkvärda.


Förra utbildningsministern Richard Riley sade för ett antal år sedan: ”De topp 10 bristyrkena 2010 fanns inte 2004. Vi förbereder alltså studenter för jobb som ännu inte existerar, som använder tekniker som ännu inte är uppfunna, för att lösa problem som vi inte ens vet är problem ännu.”


Det sätter utbildningspolitiken i lite perspektiv och man kan fundera över om det inte i högre grad borde handla om att lära barn och ungdomar hur man ska lära sig, snarare än vad de ska lära sig. Mer informationssökning (och kritisk granskning) snarare än rena faktakunskaper. Varför ska man veta vad som hände 1066, när det går att ta reda på på 2 sekunder med hjälp av tekniken, om man inte har ambitionen att vinna en frågesport?


0