"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

23

okt

Segregationen börjar bland bostäderna

söndagen den 23 oktober 2011

Jobb – nyckel till integration

Så har det kommit ytterligare undersökningar som visar på hur segregationen ökar i de tre största städerna. Ingen är förvånad… Jag som är från Göteborg har visserligen bara bott här i ett knappt decennium, men ser ingen politisk vilja att göra något åt saken. Det pratas mycket från de styrande om att bygga blandat och minska segregationen, ändå bygger de inte blandat och allt de gör är att tillsätta ett råd för att få stopp på problemen. Det krävs inte ett råd – det krävs en haverikommission!


Det är fascinerande hur de styrande i Göteborg har misslyckats att göra något – ändå får de samma gedigna stöd i valen från de områden som de försummar mest. Det ska sägas att det finns undantag. Gårdsten och Hammarkullen börjar komma tillrätta med en hel del, men å andra sidan blommar nya områden upp istället. Backa har inte alltid varit ett ställe man bränner bilar på.


I slutändan handlar det om två saker som är grundläggande för att det ska kunna bli en varaktig integration. Det första är jobb. Det andra är bättre bostäder inom samma område att byta upp sig till när man får en stabil inkomst. Logiken är enkel. Få vill bo i de allra sunkigaste lägenheteterna (som också har lägst hyra) och när man lyckas ordna ett jobb är det självklart att flytta. Många vill bo kvar i samma område – det är ju trots allt där man har vänner och sitt kontaktnät, men om det inte finns något att byta upp sig till flyttar man ur området. På så sätt försvinner förebilderna och inkomsterna och det finns ingen grund för att öppna en ny pizzeria, en frisör, en klädaffär o.s.v. för det finns ingen kvar som kan handla där. 


Principen är enkel, det är bara att sätta igång – dags att vakna på Gustav Adolfs Torg!

0