"Din gröna liberal från Göteborg"

Rickard Nordin

Riksdagsledamot och Ordförande för Centerpartiet i Göteborg. Ledamot av kollektivtrafiknämnden som tycker att det är alldeles för lite grönt och frihet i Västsverige.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| jobb| Val| Arbetslöshet| Riksdagen| Media| Bostäder| Kollektivtrafik| Stadsmiljö| e-sport| Infrastruktur| Träd| Riksdag| Järnväg| Arbetsförmedlingen| byråkrati| USA| Barn| Cyklism| Personval| Biljettsystem| Energi| Västtrafik

23

nov

Var finns kompetensen att upphandla?

onsdagen den 23 november 2011

Det behövs bättre utbildade upphandlare!

GP och SVT rapporterar om att Belfour Betty rail får 125 miljoner för att inte snöröja spåren efter kaosvintern förra året. Trafikverket bryter avtalet p.g.a. de pinsamt dåliga resultaten som företaget haft. Samtidigt konstaterade Trafikverket att de inte hade tid att fixa någon ny entreprenör till denna vinter, så företaget fick ett nytt kontrakt till sista maj 2012, trots misslyckandet senast.

Självklart ska ett företag ha ersättning vid kontraktsbrott, inget snack om saken. Men vad sysslar Trafikverket med egentligen? Vem är det som upphandlar? Varför har man inte en klausul i kontraktet som säger att om företaget man anlitar inte sköter sig så får man säga upp företaget ifråga? Stäm dem hel enkelt!

Det är pinsamt vad dåliga vi är på att upphandla i Sverige. Detta trots att vi spenderar över 500miljarder på upphandling. 15% av BNP är ju för sjutton upphandling! Fatta vilken konsumentmakt det skulle kunna vara om vi bara hade duktiga upphandlare.

Det brukar talas om att man inte kan köpa närodlat och miljömässigt riktiga varor i upphandlingar och en massa andra saker som ”inte går”. Det mesta är bara bullshit och okunskap. det går att ställa massor av kvalitetskrav, närodlat går inte, men väl koldioxidutsläpp under livscykeln (som gynnar kortare transporter). Allt handlar egentligen om kunskap.

Det finns några få 7,5p-kurser på ett par universitet om upphandling, men det skulle ju för tusan behövas en hel utbildning!

Jag har tidigare bloggat mycket om upphandling och att man bör ställa bland annat etiska krav.

Oppositionsbloggar:
Svensson, Alliansfritt Sverige, Olas Tankar

Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0

0