"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

19

dec

Världens osexigaste politiska fråga

onsdagen den 19 december 2012

pengarIdag släpptes, efter 3 års arbete, äntligen en ny överenskommelse kring nytt kommunalt skatteutjämningssystem!

Det kommunala skatteutjämningssystemet är den osexigaste frågan som finns, men är viktigare än man kan tro.

Detta ska nu ut på remiss och förhoppningsvis ska det hela kunna träda i kraft i januari 2014.

Det var en enig paralamentarisk kommitté som lämnade fram ett kostnadsutjämningsförslag Ett exempel på dagens problem är att man idag får ersättning för hur många som antas nyttja barnomsorg istället för hur många som faktiskt nyttjar densamma. Med en ändring gör vi att det blir betydligt mer rättvist, så att kommuner varken över- eller underkompenseras. Utjämningssystemet anklagas ibland för att vara inproduktivt, men är en garant för mer likvärdig service i hela landet.

De flesta kommuner kommer som går bra kommer dessutom få behålla lite mer, istället för att betala in till systemet, eftersom staten går in med extra pengar. Det ska löna sig att göra den ekonomiska hemläxan.

Tyvärr har det inte varit lika lätt att få igenom detta i regeringen. Här har Centerpartiet stått ganska ensamma, men nu har vi äntligen lyckats baxa igenom det. En del andra har velat göra om från grunden och varit skeptiska till systemet som sådant. Att det tagit så lång tid har väckt mycket irritation ute i landet, mest ute bland lokalpolitiker, eftersom frågan är i stort sett okänd bland allmänheten, trots att det påverkar deras kommunala budget med ganska mycket pengar varje år. Göteborg får exempelvis knappt 4600kr/invånare och år med det nya systemet (en ökning med 84kr). Det är 2,3 miljarder!

GP, C

0