"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

19

mar

E-sporten tas äntligen upp i riksdagen!

torsdagen den 19 mars 2015

Det här är ett blogginlägg som sammanfattar det anförande jag om någon timme kommer hålla i riksdagens talarstol. Det är omgjort för att passa det här formatet lite bättre och onödig formalia är borttagen. Där kommer min motion om e-sport behandlas och jag kommer på en punkt att få igenom min motion, eftersom Kulturutskottet enhälligt har ställt sig bakom det.. Det betyder att de avgifter som idag finns på allt från LAN-spel till Flipperspel kommer tas bort, förhoppningsvis kommer lagen skrotas helt. Det är ett litet steg på vägen mot e-sportens acceptans som sport i samhället och ett steg på väg mot alla de möjligheter som andra sporter har och får i Sverige idag. Jag skickar med en bild från ESL One i Katowice i Polen (bilden är lånad av Aftonmbladet E-sport) tidigare i år där den helsvenska finalen i CS:GO sågs av 10000 personer live och över miljonen i webbsändning. Esport rickard nordin

E-sporten är inte någon obskyr källarverksamhet för finniga, överviktiga tonåringar, som många här inne tycks tro om man ser på de reaktioner min motion har gett hos en del motståndare. E-sporten är en global rörelse där kvinnor och män, barn, unga och far- och morföräldrar träffas, tävlar och tränar tillsammans under högst ordnade former. Det är en fantastisk del av den digitala revolutionen där funktionhinder glöms bort, där gemenskap, teamwork och språkegenskaper tränas upp och där äldre och yngre har mycket att lära av varandra.

Det finns heller ingen motsättning mellan e-sporten och fysisk aktivitet som jag fått mothugg kring. Förutom de direkta fördelarna för hjärnan, precisionsarbete och fingerfärdigheten så krävs det en god grundfysik för att klara spelet på allra högsta elitnivå. Inte olikt skytte, biljard eller dart, som alla är medlemmar av Riksidrottsförbundet. En sund livsstil innefattar motion både för hjärna och kropp och med en ökad acceptans för e-sporten kan diskussionen också sansas och bilden av tonårskillen som är lätt överviktig med en JOLT-Cola-burk i handen kanske äntligen suddas ut.

För de flesta här inne är ord som Counter-Strike Global Offensive, League of Legends, Dota 2 och World of Warcraft rena grekiskan. Möjlighetvis har World of Warcraft fått ett litet grepp om sinnet hos svenskarna som symbolen för dataspelandet hos unga människor.

Men om jag säger att…

  • League of Legends har 27 användare miljoner spelar minst en match om dagen
  • World of Warcraft: 10 miljoner aktiva spelare
  • Prissumman i The Internationals i DOTA 2 ligger på samma nivå som tennisens Wimbeldon
  • Counter-Strike Global Offensive: 10000 såg den helsvenska finalen i ESL One live i Katowice och 1 miljon följde det via webbsändningar, lika mycket som innebandy-vm:s final.

kanske polletten faller ned.

Detta är inget som sker i ensamhet på sängkammaren, det är något som sker här och nu, tillsammans över hela världen. Det är därför min motion om e-sport är viktig. Det är därför det är viktigt att samhället omfamnar e-sporten och låter den få en hemvist. Idag hamnar den i någon sorts ingenmansland mellan kultur och sport. Ingen vet vart man ska vända sig, ingen på myndighetsnivå är villig att lösa problem och en väldigt stor potential går förlorad. För det här handlar inte om att alla ska spela mer datorspel. Gamingen finns här redan. Det handlar om att det finns en inneboende kraft i e-sporten som samhället borde ta tillvara. Det är vår tids nya folkrörelse. Spelarna själva, ofta unga människor är tränare, lagledare och spelare. Det är ett enormt engagemang som samhället skulle kunna ta tillvara. Med ordentliga tränare och ledarutbildningar kunde sporten få större acceptans, fler vuxna komma in i e-sportvärlden och förstå vad deras barn, men även vänner och bekanta sysslar med. Det kan skapa en plattform att skapa förebilder och bekämpa näthat.

Men för att nå dit behöver regler ändras. Att det idag kostar fyra gånger så mycket i avgift att ställa ut ett trasigt flipperspel på museum som att söka en vapenlicens är absurt. Att det dessutom motiveras med att spelkulturen skapar ”olämpliga ungdomsmiljöer” är absurt. Därför är jag nu glad att min motion i den delen bifalls av ett enhälligt kulturutskott. Det gynnar Internetcaféer som slipper onödigt krångel och det gynnar de entusiaster som faktiskt bevarar ett modernt kulturarv i form av flipperspel och andra arkadspel.

Det finns dock saker kvar att göra. Vi har exempel under de senaste åren där spelare i den absoluta världseliten blir portade från Sverige för att de inte får arbetstillstånd eller inresetillstånd. Ingen skulle drömma om att porta Marta från damallsvenskan i fotboll eller vägra ryska ishockeylandslaget inresetillstånd för att spela en landskamp. Ändå är det precis det som händer e-sportare som kommer hit till Sverige för att tävla. Att Sverige har några av de största tävlingarna och flera av de bästa lagen i världen, verkar inte spela någon roll – Migrationsverket har bestämt sig för hur lagen ska tolkas. Men då är det upp till oss alla som värnar e-sporten att se till att vi här i denna församling ändrar lagen.

Vi borde införa ett e-sportvisum, precis som man gjort i andra länder. Det finns också saker som behöver ske ute i våra kommuner. Stöden till föreningslivet behöver ses över. Där det idag är accepterat att få mångmiljonbelopp för att anlägga konstgräsplaner är det stört omöjligt att få några tusenlappar för att införskaffa datorer eller arrangera LAN. Det finns dock undantag, Arlandagymnasiet öppnar nästa läsår en utbildning e-sportinrikting, Sävsjö likaså. De går i bräschen trots att Skolverket gör vad de kan för att hålla tillbaka utvecklingen. Att de dessutom kan visa på ökat intresse för skolan, även för andra ämnen, för skoltrötta elever, spelar ingen roll.

Idag kommer e-sporten ett litet steg närmare acceptans när det åtminstone inte längre betraktas som olämpliga ungdomsmiljöer att driva ett Internetcafé som erbjuder LAN. Det finns mycket kvar att göra, men jag kommer inte ge upp och jag hoppas att alla ni gamers där ute är med mig på kampen mot att likställa e-sport med annan sport!

PS. Min fajt har tidigare uppmärksammats av Aftonbladet, SvD, SvD, FZ, Spelkult, Fragbite , Frihetssmedjan och många fler. Själva motionen hittar ni här

0