"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

25

okt

Centerpartiets budget – en budget för mer grönt och fler företag

tisdagen den 25 oktober 2016

Efter en tuff vår, där jag förhandlat fram både en historiskt bred energiöverenskommelse och en klimatöverenskommelse som sätter nya klimatmål för Sverige har nu har riksdagen öppnat, den allmänna motionsperioden är över (där alla ledamöter får skriva fritt om vad de vill ändra) och alla partier har lagt sina budgetar. Jag har, efter att också ha tagit in många goda idéer från medlemmar och personer utifrån lagt en hel del olika motioner, om allt från cyklism och självkörande bilar till e-sport och fiskodlingar. Jag tar också gärna in fler nya idéer vi kan driva framöver. Men den allra viktigaste motionen jag är med på är självklart Centerpartiets budget som jag tänkte berätta lite mer om i det här inlägget.

För Centerpartiets del fokuserar vi, precis som alltid, på tre huvudområden. Det handlar om jobb och företagare, miljö och klimat samt att hela landet ska leva. Till det har vi i år lagt till ett extra fokus på trygghet.

Just trygghetsfrågorna är något som blivit allt viktigare på senare tid. Fler upplever otrygghet och det riskerar att leda till en större slutenhet i samhället. Vi behöver tvärt om få mer öppenhet, större delaktighet och mer förtroende mellan människor. Därför har vi också valt att satsa brett på detta. Vi har därför både lagt extra pengar till olika delar av civilsamhället och ökade resurser till polisen. Det handlar om att både förebygga brott och att hantera dem när de väl sker. Inte minst i Göteborg ser vi ett växande problem med en ökad tudelning, ett starkt utanförskap som resulterar i ökad kriminalitet. Ingen har nog missat de dödsskjutningar som varit. Det är tydligt att varken de styrande i Göteborg eller i regeringen klarar av att hantera situationen. Här behövs ett nytt ledarskap både för Sverige och Göteborg. Centerpartiet är en del av det ledarskapet.

Vi satsar också stort på grön skatteväxling i vår budget. Det handlar helt enkelt om att höja skatterna på det som är dåligt för miljön och att sänka dem på det vi vill se mer av – nämligen jobb och företagande. Vi gör en rekordsatsning på det samtidigt som regeringen höjer skatterna på allt som rör sig. BÅDE förnybar energi och jobb. Samtidigt gör vi såklart stora satsningar på miljöområdet också. Vi skrotar solskatten, vi satsar dubbelt som mycket som regeringen på batterilager och vi placerar en halv miljard i den gröna klimatfonden för internationella projekt.

När regeringen slår sig för bröstet med historiska miljardsatsningar är det viktigt att komma ihåg att det mesta ligger efter nästa val, när vi ändå kommer ha en ny regering. Dessutom är det väldigt kreativ bokföring där pengar från infrastrukturen räknas in och en del räknas dubbelt mm. Våra satsningar ligger i närtid, de närmsta två åren och är riktiga pengar som gör skillnad i verkligheten.

Centerpartiet är det hållbara valet i svensk politik. Vi vill se ett nytt ledarskap för Sverige och Centerpartiet kommer göra stor skillnad. Med oss i ledningen blir det mer grönt, fler företag och ett Sverige där hela landets behov tas till vara.

0