"För ett nytt ledarskap för Sverige!"

Rickard Nordin

Ensamstående pappa och klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C) med intresse för e-sport. Streamar på Twitch och driver personvalskampanj i Gbg.

Göteborg| Centerpartiet| Miljö| Val| Riksdagen| Arbetslöshet| jobb| Riksdag| Energi| Bostäder| Media| Personval| Klimat| Stadsmiljö| Kollektivtrafik| Biljettsystem| Västtrafik| Skatt| Barn| Cyklism| Träd| e-sport| solel| förnybar energi| Infrastruktur

10

feb

MP lierar sig med V – ratar kompetens och prestation

onsdagen den 10 februari 2010

Igår visade Miljöpartiet var de positionerar sig i politiken. De visade att de gärna samarbetar och ställer upp på Vänsterpartiets politik som går ut på att alla ska ha det lika dåligt och att utbildning, ambition och kompetens spelar mindre roll.

I Göteborgs kommunstyrelse behandlades igår en motion från Vänsterpartiet. De vill att den som har högst bruttolön i kommunen inte får ha mer än fyra gånger så hög lön som den med lägst. (M) påpekar klokt att bruttolön ju inte spelar någon roll, utan det är nettolönen (efter skatt) som är intressant. Där har den som tjänar minst redan 22,7% av den som tjänar mest efter jobbskatteavdragen som regeringen infört. Skillnaden var 21,9% år 2006 (beräknat på samma lönesummor). Försök slå det i en avtalsrörelse!
Att (V) skulle rösta för sin egen motion var ju inte förvånande, men att de skulle få med sig (MP) visar i vilken fåra (MP) placerar sig. Miljöpartiet tillsammans med (S) styr Sveriges andra största stad. Kommunalrådet Kia Andreasson finns med på listan över miljömäktigaste i Sverige. Det är alltså ingen liten landsortshåla vi pratar om, utan politiker som har stort inflytande över MP:s politik även på riksplanet. I yrkandet, som tyvärr inte finns på Internet, till motionen skriver de båda partierna följande hela stycke (således inget taget ur sitt sammanhang):
”Konsekvensen av förslaget kommer att innebära en lönepolicy där faktorer som kompetens, utbud/efterfrågan på arbetskraft och prestation får en mindre synlig löneeffekt. Istället kommer de timmar som den anställde lägger ner på sitt arbete att vara en tydligare faktor för vilken lön som erhålls.”
De är fullt medvetna om att de på detta sätt uppmanar folk att vara mindre ambitiösa, skapar lägre incitament att faktiskt göra ett bra, effektivt jobb istället för många arbetstimmar och skrattar åt alla Göteborgs 60 000 högskole- och universitetsstudenter för att de satsar av sin tid och sina pengar för att skapa sig bättre förutsättningar senare i livet. Det kommer alltså att vara lönsamt att dra benen efter sig och dra ut på arbetsuppgifter så länge det går.
Med Maktskifte i Göteborg 2010 och Alliansregering i Sverige (förhoppningsvis med mig i riksdagen), kommer det belönas att satsa på att göra ett kompetent arbete. Självklart ska man inte få lön hur som helst, men det är din insats som ska avgöra din lön, inte ett standardmässigt procentuellt påslag varje år. Det skapar ojämlikhet och cementerar löneskillnader (3% av mycket är ju mer än 3% av lite), för det går inte göra lönekarriär genom att få kollektiva procentuella löneökningar varje år oavsett hur du kompetent du än är.

4

Visa/dölj kommentarer (4)